Nu tar vi träningen till nya höjder smiley Eller andra bullar för Ängla, nu kan hon inte fuska…
Vi har skaffat en pulsmätare för häst.
Den består av ett bälte med en sensor som man sätter på hästen. Till den ansluter man trådlöst en pulsmätare, den är faktiskt nästan som en liten dator i sig själv. Den sätter man fast på vagnen och via den kan man hela tiden följa hästens pulsslag. Och annan information om man vill. Till denna kopplas också en gps och vips får man också info om hur långt man kör, hur fort och på vilken höjd. Väldigt fiffigt.

Men sen kommer det fiffigaste av allt, när man kommer hem tar man av pulsmätaren från vagnen och kopplar upp den trådlöst till datorn. Då förs all information om dagens pass över till det medföljande träningsprogrammet.

Så här ser programmet ut, lite lätt tillsnyggat, i original är det någon sådan där klenbening som springer. Mycket bättre så här va?

I programmet lagras all information om träningspassen och man kan föra en dagbok dag för dag med egna anteckningar. T ex om hur man tyckte hästen var i humör, temp, underlag, väder osv osv.
För varje vecka summeras längd och tid man kört. (eller inte och då får man skämmas och ta nya tag).
I helgen som var körde vi med mätaren båda dagarna och det var otroligt intressant att se hur pulsen varierade med tempo och ansträngning. Men det positivaste av allt var att hon gick ned fortare i puls än vi kanske trott. Med andra ord är hon hyfsat tränad och i form.
Nu kan vi gå vidare och öka på träningen och hela tiden följa så att vi inte överanstränger henne. Eller om vi rent av kan gå på lite hårdare.
Spännande fortsättning följer.
Jag kommer att skriva mer om hur det går framöver.